Hva legger vi i grønn markedskommunikasjon?

Målet med markedskommunikasjon er å oppnå effekter. Alle disse effektene, enten det er kjennskap, kunnskap, holdninger eller atferd, kan kun oppnås gjennom å påvirke mennesker eller deres hjerner. Skal en organisasjon være konkurransedyktig i dag nytter det ikke bare å nøye seg med god distribusjon, god pris og gode produkter. Organisasjonen må også kommunisere med målgruppene sine, både fremtidige og nåværende. Hvordan skal man kunne kommunisere dette bærekraftig? Gjennom grønn markedskommunikasjon.

Grønn markedskommunikasjon kan være komplisert med mange faktorer som spiller inn. Grønn markedskommunikasjon er i all hovedsak hvordan man kan fremme tjenester og produkter basert på bærekraft gjennom reklame og sosiale medier. «Grønne» brands grønnvasker sin virksomhet gjennom fargebruk og profilering. Spesielt er det fargene blå og grønn forbrukere assosierer med bærekraft og miljøvennlig produksjon.

person holding wake up signage
Bildet hentet fra Unsplash.com

Eco-co-Branding

Eco-co-branding betyr at en organisasjon kombinerer sitt merkenavn med en sertifisering, miljøorganisasjon eller institusjon. Dersom et produkt har økomerking sender dette signaler til forbruker om at produktet opprettholder en viss standard når det kommer til bærekraft og miljø.

I Norge finner vi flere eksempler på Eco-co-branding, stort sett i form av produkter med merkene: Grønt punkt Norge og Svanemerket.

Bilderesultater for grønn punkt norge
https://www.dlf.no/wp-content/uploads/2019/11/GPN_logo.jpg
Bilderesultater for svanemerket
https://www.norgesgruppen.no/globalassets/nyhetsbilder/svanekampanje-hovedbilde.jpg?w=1140&h=475&scale=both&mode=crop

Integrert markedskommunikasjon

Integrert markedskommunikasjon fungerer også som en slags grønn markedskommunikasjon i den forstand at den baserer seg på hvordan en hel prosess kan være grønn og bærekraftig. Et eksempel på en organisasjon som benytter seg av en grønn integrert kommunikasjonsform er Øya festivalen.

Øya markedsfører med at de er én av kun en håndfull festivaler som tenker miljøvennlig og bærekraftig. Øya kan skilte til blant annet avfallsortering, Økologisk matservering, miljøvennlige transportløsninger, og elektrisitet levert av faste anlegg.

people gathering on concert field
Bildet hentet fra Unsplash.com

Kjøpsprosessen’s 5 steg

Kjøpsprosessen er et viktig ledd i den grønne markedskommunikasjonen. For å kunne påvirke denne i en bærekraftig retning er det viktig å forstå seg på stegene i den. Modellen nedenfor viser hvordan prosessen til en forbruker deles inn i ulike faser. Det er viktig å påpeke at mange, og stadig fler forbrukere benytter seg av sosiale medier som facebook, instagram og blogg som inspirasjon før kjøp. Det er derfor viktig at bedrifter ser verdien i å benytte seg av sosiale medier til å påvirke forbrukere i en bærekraftig retning.

Bilderesultater for kjøpsprosessen
https://ca.ndlah5p.com/h5pstorage/content/19085/images/4.1_1.jpg

Grønne brandsPatagonia

Patagonia er en merkevare som vi omtaler sammen med andre som «grønne brands». Patagonia er en merke som sammen med blant annet Stormberg og Toms er dyktige på grønn markedsføring. Ved å tenke bærekraftig i alt de foretar seg og måten de markedsfører seg selv på gjennomsyres filosofien i merkevaren.

Patagonia oppfordrer sine kunder til å benytte seg av produktene deres litt lenger, istedenfor å kjøpe nytt (REDUSE), dersom produktet blir ødelagt tilbyr de seg å reparere (REPAIR). Dersom du går lei deres produkter tar de gledelig i mot disse for å finne en ny eier (REUSE). Er produktet derimot så slitt og ødelagt at hverken du eller andre kan ha glede av det tilbyr de seg å resirkulere det (RECYCLE). Dette fører til nytenkning (REIMAGINE). Denne nytolkningen har Patagonia implementert i sin filosofi, men de ønsker også at forbrukere skal tenke slik i flere situasjoner, og ikke bare i kontakt med Patagonia.

Ser du ofte etter «grønne brands» eller produkter med miljømerking når du handler?

person in black knapsack sitting on cliff
Bildet hentet fra Unsplash.com

Kilder:

https://ndla.no/nb/subjects/subject:7/topic:1:183189/topic:1:113151/resource:1:76354

Nygaard, Arne. 2019. Grønn markedsføringsledelse. 1. utg. Bergen: Fagbokforlaget.

Én kommentar til «Hva legger vi i grønn markedskommunikasjon?»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *