Butikkdød – Bare oppspinn?

Det snakkes mye om de stadige utviklingene innenfor teknologi og effekten dette har og har hatt på e-commerce. Det finnes flere eksempler på fysiske butikker som har forsvunnet, eller som har måttet gjennomgå enorme omstruktureringer grunnet massivt press fra netthandelen.

Det tok ikke lange tiden etter inntoget av streaming tjenester som Netflix og Viaplay, før samtlige Video Nova butikker og butikker med fysisk videoutleie fikk kroken på døra. I dag er de ikke-eksisterende. Mange mener slutten på fysisk videoutleie slik vi kjente det var uungåelig, og det kan jeg si meg enig i. Så hva skjer så med alle andre bransjer, er detaljhandel slik vi kjenner det også i ferd med å dø ut? Nei, så enkelt er det nok ikke.

person holding remote pointing at TV
Bildet hentet fra unsplash.com

Detaljhandel er ikke døende, men utfordringene store deler av de vel etablerte handelsnæringene står ovenfor kommer som et direkte resultat av mangel på utvikling og variasjon når det gjelder kundeopplevelse. Samtidig ser vi eksempler på at nettbutikker nå også åpner fysiske butikker. I Norge har vi Blivakker og Petworld som eksempler, men krysser vi landegrensen finner vi også store internasjonale aktører som Amazon.

Fra innsikten de nettbaserte butikkene får via kjøpsprosessen på nett, kan de skape positive kundeopplevelser også i fysiske butikker. Innsikten nettbutikkene har er gull verdt. Hvem kunden er, hvor kunden kjøper og hva kunden kjøper er informasjon nettbutikkene enkelt kan hente ut og analysere for videre å ta beslutninger strategisk om for eksempel beliggenhet og optimal produktmiks for en tenkt fysisk butikk.

black Samsung Galaxy smartphone displaying Amazon logo
Bildet hentet fra unsplash.com

Fysiske butikker – en kritisk faktor for kundeopplevelsen

Forskning viser at forbrukere i dag orienterer seg i flere ulike kanaler før de gjennomfører et kjøp og fysiske butikker spiller en viktig rolle i hvordan kunden opplever kjøpet. Forskningen viser til at forbrukere vil besøke en fysisk butikk hyppigere og oftere hvis de slipper kø og møter et godt opplært, men kanskje enda viktigere positivt innstilt personale. Dette burde derfor illustrere et tydelig bilde for butikkeiere om at de MÅ følge bransjeutvikling og trender og ha fokus på endring og nytenkning for å bedre kundeopplevelsen.

Vi befinner oss i en tid hvor forbruker har flere valgmuligheter enn noensinne, og er det noe en forbruker ønsker så er det kompetanse. Den kompetansen har man i fysiske butikker.

Færre forhandlere av Breitling

I avsnittene over har jeg snakket om påvirkningen og konsekvensene e-commerce har for fysiske butikker, hva skjer så når en vel etablert merkevare kutter ned på antall utsalgssteder? et tegn på at netthandel er mer lønnsomt og naturlig?

round black and gold-colored Brietling chronograph watch
Bildet hentet fra unsplash.com

Selv om vi ser en utvikling der etablerte merkevarer kutter ned på antall utsalgssteder, er ikke dette veldig bekymringsfullt for at netthandel er i ferd med å ta over. Jeg vil heller si at det finnes en mer naturlig forklaring på det.

Aldri før har utvikling innenfor sosiale trender og teknologi krevd mer av butikker og merkevarer som i dag. Gjør aktørene det riktig, er de konstant på utkikk etter endringer i markedet, for så å tilpasse seg deretter. Det foregår derfor konstante endringer internt og eksternt hos aktører, som for utenforstående kan oppleves og tolkes feil.

I 2017 ble Georges Kern ansatt som ny toppsjef i Breitling for å revitalisere en falmende merkevare. Store og kostbare grep ble igangsatt. Introduksjonen av flere familier i i kolleksjonen er til for å «spise» større markedsandeler, og det er derfor heller ikke overraskende at Breitling ønsker å høyne eksklusivitetsfølelsen og kundeopplevelsen ved å kutte ned på antall utsalgssteder. Dette har blitt en kjent trend i klokkemarkedet, men vi ser også eksempler i andre segmenter av luksusvarer.

I tillegg til å å øke eksklusivitetsfølelsen stiller nok også Breitling høyere krav en før til sine forhandlere i form av langt mer gjennomførte løsninger, og for «mindre» forhandlere av merket kan slike krav være kostbare og vanskelige å oppfylle. En konsekvens av dette kan være at de mister merket.

Går man inn på Breitling sine hjemmesider og finner frem til forhandleroversikten kan man lese at det i dag er 17 forhandlere i Norge. i Januar 2019 var det 19 forhandlere. Breitling er uten tvil i en revitaliserende fase, og kanskje i fremtiden vil forhandleroversikten telle færre.

Mener du at «retail apocalypse» er en urealistisk oppblussing?

Kilder:

https://www.breitling.com/no-en/stores/no/

https://www.jrni.com/resources/modern-consumer-2018

https://www.nettavisen.no/okonomi/butikkdod-for-idioter/3423832838.html

2 kommentarer til «Butikkdød – Bare oppspinn?»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *